KAMERS EN SUITE


 

Daar staat u dan, in uw nieuwe woning. Een mooie vooroorlogse woning. Prachtig, maar die kamer en suite zou het helemaal af maken. Jammer dat de vorige bewoners die er uit hebben gehaald.

Wat zegt u? Uw woning is niet vooroorlogs, maar nieuw en u vindt een kamer en suite het stijlelement wat er nog aan ontbreekt?

Wij lossen het hoe dan ook voor u op. Hier enkele voorbeelden van wat Het Timmerteam kan realiseren in een oorspronkelijke woning:

 

 

En dit kan Het Timmerteam maken als u kiest voor een modernere of moderne kamer en suite met schuifdeuren, met of zonder kamer en suite kasten:  

 

 

Meer informatie over kamers en suite

Kamers en suite (ook wel kamer en suite) of suite is de benaming voor een combinatie van een voorkamer, de kamer aan de straatkant, en een achterkamer, gescheiden door een of twee schuifdeuren. De schuifdeuren beslaan de halve breedte van de ruimte. De deuren worden meestal achter kasten geschoven, zodat aan beide zijden van de deur opbergmogelijkheden zijn, maar er zijn ook en suites waarbij de schuifdeuren in de wand verdwijnen. Soms is in een van de kamers echter geen kast maar een muur te zien. De deuren kunnen geheel van hout zijn, vaak met panelen, of ingezet met sierglas of glas in lood, zodat er meer licht in de andere ruimte komt. Beide kamers van de suite hebben een deur naar de gang.

 

Gebruik

De kamer aan de straatkant, de voorkamer of ook wel mooie kamer genoemd werd gebruikt om bezoek te ontvangen. De achterkamer is dan de eigenlijke woonkamer. De suite werd soms ingericht als theater, waarbij de ene kamer als podium en werkruimte dient en het publiek in de andere kamer plaatsnam. Meestal voor een optreden in de huiselijke sfeer. De uitdrukking "tussen de schuifdeuren" als aanduiding voor een optreden in de huiselijke sfeer, vindt haar oorsprong in de suite, waar de schuifdeuren als theatergordijn fungeerden en de ruimte tussen de schuifdeuren als podium.

 

OORSPRONG

De kamer en suite is ontstaan in de eerste helft van de 19e eeuw. In de luxere huizen scheidde men hierdoor de voor van de achterkamer. Tot en met de "fin du siècle" periode en de "belle epoque" kenmerkten de kamers zich door hoge plafonds, soms tot wel vier meter. In de periode van 1925 tot 1940 werden de plafonds lager, hierdoor veranderde het aanzien van de en suite deuren enigzins. Na de tweede wereldoorlog, tijdens de wederopbouw, verdwenen de kamers en suite al;s gevolg van de behoefte aan snel gebouwde, goedkope woningen. In de volgende jaren vielen veel kamer en suite deuren en kamer en suite kasten ten prooi aan de verbouwingsdrift van de bewoners.  Men wilde ruimer, lichtere kamers. Tegenwoordig is de trend meer en meer om de oude situatie te herstellen. Ook in nieuw gebouwde huizen in vooroorlogse stijl wil men graag de bijpassende kamers en suite inbouwen.

 

HET TIMMERTEAM

Het Timmerteam bestaat uit ambachtelijke houtbewerkers en meubelmakers. Als geen ander zijn wij in staat uw kamer en suite te herstellen.

We kunnen nieuwe “en suite” deuren en “en suite” kasten op maat maken in een bestaande of nieuwe woning. We restaureren of renoveren de bestaande kamers en suite, eventueel gebruik makend van oude bouwmaterialen.

Natuurlijk doen we dat in overleg met u, om gezamenlijk tot een bij uw situatie passende oplossing te komen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.

Nog even verder kijken? Ga terug naar het overzicht particuliere projecten


Het Timmer Team