materialen


Beukenhout
Een duidelijke aftekening van de groeiringen; ook de houtstralen zijn zichtbaar, als korte streepjes. Beuken wordt veel gebruikt bij het maken van meubels. Verder vindt het toepassing als parket, laminaat en trappen. Doordat het bijna niet splintert is het uitermate geschikt voor kinderspeelgoed. Omdat het zich goed laat buigen is het een van de meest gebruikte houtsoorten voor gebogen objecten, zoals leuningen. Beukenhout is kleur- en smaakloos, zodat het ook kan worden gebruikt voor keukengerei.

Replaceable image
Padoek
Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai fel oranjeachtig rood, ook wel koraalrood genoemd, vandaar ook wel de naam "corail". Bij blootstelling aan licht verkelur deze tint tot vaal roodbruin en op de lange duur tot zwartbruin. Wanner het hout tijdig wordt afgelakt met een zuurhardende blanke lak, blijft de fraaie kleur langer behouden. Het 100 - 200 mm brede spint is vuilwit tot crêmekleurig. Afrikaans padoek is een uitstekende, duurzame, fraaie en stabiele houtsoort.
Padoek wordt gebruikt voor betimmeringen binnen en buiten, puien, deuren, meubelen, bar- en toonbankbladen, biljarts, biljartkeus, vloeren, lijsten, knoppen en handvatten, fineer, draai- en beeldhouwwerk en nog veel meer.

Replaceable image
Eikenhout
Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Zo is Slavonisch eiken langzaam en gelijkmatig gegroeid, heeft het een rechte draad en een egale tint en het is zacht en gemakkelijk te bewerken. Eiken uit Polen is taaier en harder. Inlands eiken is meestal harder, zwaarder en vaster, sterker maar ook grover dan geïmporteerd eiken. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen.
Het is niet mogelijk al de toepassingsmogelijkheden van eiken weer te geven. In vrijwel iedere industrie en vrijwel overal is het hout toe te passen. Europees eiken is onvervangbaar voor de vervaardiging van vaten voor wijn, sherry, cognac en andere alcoholische dranken die veel van hun smaak ontlenen aan de in eiken aanwezige looizuren.

Replaceable image
Merbau
De kleur van vers merbau-kernhout is geel tot oranjebruin, nadonkerend tot bruin tot donkerbruin of donker roodbruin. Ook komen soms zwartachtige zones in het hout voor. Deze kleurverschillen zijn kenmerkend voor de houtsoort. Wanneer het hout aan het daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de grote kleurverschillen. Lichte kleuren worden donkerder, donkere gedeelten worden daarentegen meestal lichter van kleur. Merbau heeft een gelijkmatige structuur en vertoont geen bepaalde tekening. Geschaafd hout vertoont vaak een fraaie glans. Soms voelt het hout enigszins vettig aan.
Merbau is sterk en duurzaam en derhalve geschikt als constructiehout voor zowel binnen- als buitenwerk. Voorts voor kozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, traptreden, (parket) vloeren. Ook geschikt voor bepaalde waterbouwkundige toepassingen, als onderdelen van sluisdeuren, brug- en steigerdekken. In de gebieden van herkomst gebruikt men merbau ook voor meubelen, draai- en snijwerk.

Replaceable image
Grenen
De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt scherp af tegen het 50-100 mm brede spint dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Evenals de andere naaldhoutsoorten uit de gematigde luchtstreken vertoont grenen een duidelijk verschil tussen het licht gekleurde vroeghout en het donkerder gekleurde laathout. Vers gezaagd of geschaafd hout verspreidt een aangename hars- of terpentijngeur. Europees grenen heeft een zeer groot groeigebied met zeer verschillende klimatologische omstandigheden. Als gevolg hiervan treedt er een grote variatie op in kwaliteit.
Europees grenen kan voor veel doeleinden worden toegepast. Grenen wordt gebruikt in de bouw voor binnenkozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen en balkhout. Grenen met smalle groeiringen wordt gebruikt voor meubelen. Andere toepassingen zijn pallets, kisten en kratten, houtwol, papier, palen, speeltoestellen, triplex enz.

Replaceable image
Afzelia
De verschillende afzeliasoorten staan bekend om hun uitstekende eigenschappen, maar in de praktijk geldt doussié als de beste. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kunnen de eigenschappen van het hout enigszins variëren. Het kernhout is donkergeel tot roodbruin gekleurd. Het spint is bleekgeel en 30-50 mm breed.
Afzelia is, dankzij zijn uitstekende eigenschappen duurzaamheid, sterkte, bestandheid tegen chemicaliën, stabiliteit en uiterlijk, geschikt voor tal van toepassingen. Het wordt gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren, vloeren, wielerbanen (ook in de open lucht), binnen- en buitenbetimmering, constructiehout, dorpels, traptreden, banken, tuinmeubelen, sporttoestellen, wagon- en carrosseriebouw, brugdekken, scheepsdekken, sluisdeuren, vaten voor chemische producten enz. Voorts is afzelia zeer geschikt voor draai- en beeldhouwwerk.

Replaceable image
Vuren
Er is geen kleurverschil tussen kernhout en spint. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin, na langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin. Vuren komt voor in zeer uiteenlopende groeigebieden met zeer verschillende klimatologische omstandigheden. Als gevolg hiervan treedt er een grote variatie op in groeiringbreedte, volume, fijnheid van de cellen en aantal en grootte van de kwasten.
Vuren wordt voor veel doeleinden toegepast. De variatie in kwaliteit is groot en daarom zal deze in de regel het gebruiksdoel bepalen.In de bouw voor dragende constructies (al of niet gelamineerd), kozijnen, puien, ramen, deuren, trappen en alle andere toepassingen in hout.  Voor emballagedoeleinden, omdat het geen geur verspreidt, verder voor goedekope meubelen, palen, hekwerken, spaanplaat en triplex, krantenpapier en cellulose. Bijzonder is het langzaam gegroeide klankbodemhout voor muziekinstrumenten (resonantiehout), afkomstig uit de Karpaten, de Alpen, Bohemen en Bosnië.

Replaceable image
Bilinga
Vers bilinga-kernhout is geel tot oranjegeel, nadonkerend naar oranjerood tot goudbruin. Het duidelijk te onderscheiden 30-50 mm brede spint is bleekgeel tot wit. Door de kruisdraad is op het gezaagde kwartierse vlak een streeptekening te zien.
Bilinga is geschikt voor veel bouwconstructies, zowel binnen- als buitenwerk, en als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, gordingen enz. Andere toepassingen zijn parkbanken, hekken, poorten, pergola\'s, bedrijfsvloeren, wagonvloeren, dwarsliggers, parket, meubelen, beeldhouw- en draaiwerk, inlegwerk enz.

Replaceable image

Lariks

Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin, geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Op dosse gezaagd hout ontstaat hierdoor een fraaie vlamtekening terwijl kwartiers gezaagd hout een duidelijke streeptekening vertoont. Voor een naaldhoutsoort is lariks vrij zwaar. 

Gezaagd lariks kan voor bouwhout worden toegepast: dragende en niet-dragende constructies kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen, trappen, vrachtwagenvloeren enz. Rondhout wordt toegepast voor heipalen, afrasterpalen, steigerpalen, boompalen, masten, stutten, daksporen en boerengeriefhout. Andere toepassingen zijn waterwerken, damwand, steigers, vloeren, geluidschermen, roeiboten, spanten voor boten en molenbouw en fineer. Om het fraaie uiterlijk wordt het ook in de meubelindustrie toegepast.

Replaceable image

Oregon Pine

Oregon Pine, beter bekend onder de naam Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig en het wordt in Verenigde Staten dan ook wel red fir genoemd. 

Douglas is voor zeer veel toepassingen geschikt. In de bouw zowel voor binnen- en buitenwerk, deuren, vloeren, pergola\'s en hekken. Zwaar balkhout wordt onder andere voor dragende constructies toegepast. Aangezien douglas behoorlijk bestand is tegen zuren, wordt het ook voor vaten en kuipen voor de chemische industrie gebruikt. Tevens wordt douglas in enorme hoeveelheden voor de vervaardiging van constructietriplex gebruikt (Douglas fir plywood). 

Replaceable image

Mahonie

Mahonie is een fraaie, vaste, zachte, taaie, matig sterke houtsoort. Het kernhout is zalmkleurig, roze, rood tot roodbruin, nakleurend tot dieprood of bruin met een goudkleurige gloed. Bewerkt droog mahonie heeft een lichtroze kleur, onder invloed van licht verkleurt dit snel naar fraai roodbruin.

Meubelen, fijn timmerwerk, huidbeplanking en betimmering voor jachten, betimmeringen, triplexfabricage, draaiwerk, beeldhouwwerk, knoppen en grepen, lijsten, fineer enzovoorts.

Replaceable image

HPL

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, oftewel ‘hoge druk laminaat’, is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst worden onder zeer hoge druk en hoge temperatuur. 

Een HPL plaat bestaat uit een houtvezel- of papierkern en twee toplagen. De kern van de plaat bestaat uit verschillende lagen houtvezel en papier dat doordrenkt is met fenolhars. De hars die gebruikt wordt, is een zogenaamde thermoharder. De hars wordt hard onder invloed van warmte. De toplagen zijn dermate hard en dicht dat zonlicht en vocht niet kunnen doordringen in de plaat. 

Replaceable image

Melamine plaat

Melamine is een product met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, bestemd voor interieur inrichtingen en meubelen. Melamine wordt  toegepast vanwege zijn kleur vastheid, gemakkelijk onderhoud, hygiëne, slijtvastheid en weerstand op scheurvorming.

Melamine is een kunststof toplaag geperst op dragend materiaal (zie ook hieronder), veelal spaanderplaat, afgewerkt met een hoog freqent verlijmde abs stootrand. Melamine is verkrijgbaar in diverse kleuren en decoren en structuren.

Replaceable image

Drager

Bij gemelamineerde platen is er een keuze uit verschillende dragende materialen, de kern die tussen de twee lagen melamine zit.

Afhankelijk van de toepassing, belasting en specifieke eisen zijn dit spaanderplaat, MDF en berken of populierenmultiplex. Er kan onderscheid worden gemaakt in eigenschappen als sterkte, vochtbestendigheid, gewicht en brandwerendheid. Ook zijn er dragers die een combinatie zijn van MDF en spaandervezels.

Replaceable image

Noten

De kleur van Europees noten is licht grijsachtig bruin tot warm donkerbruin, al of niet voorzien van een fraaie zwartachtige tekening. Amerikaans noten is warm donkerbruin, de kleurverschillen zijn minder groot dan bij Europees noten.  De kleur van Europees noten is sterk afhankelijk van de herkomst. Inlands, Duits en Oostenrijks noten is meestal nogal grauw. Frans en Zwitsers noten is mooier terwijl Spaans, Italiaans en ook het noten van de Balkan nog weer fraaier is. Het allermooiste van kleur en structuur zijn Turks, Kaukasisch en Iraans noten. 

Als fineer, triplex en ander plaatmateriaal toegepast voor meubelen en betimmeringen, radio-, televisie- en pianokasten. Voorts voor draaiwerk, beeldhouw- en snijwerk, muziekinstrumenten, lijsten, knoppen, grepen, geweerkolven enz.

Replaceable image

Coromandel

Coromandel, beter bekend als Ebben. Een kleine boom met een hoogte van ongeveer 15 m. Heeft een een takvrije rechte cilindrische stam van 3-4 m, maar meestal minder lang, diameter 0,3-0,6 m. Het lichtbruine tot chocoladebruine kernhout heeft donkerbruine of zwarte strepen.  Ebben heeft een zeer hoog eigen gewicht, in gedroogde toestand gemiddeld 1100 kilogram per kubieke meter.

Dit hout wordt toegepast voor sierwerk, knoppen, grepen, lijsten, onderdelen van meubelen, beeldhouw- en draaiwerk, fineer en triplex, borstels, sieradenkistjes enz.


Het Timmer Team